ANSÖK TILL BORÅS HOCKEYS HOCKEYGYMNASIUM

Hockeygymnasiet i Borås
Borås Hockey bedriver ett hockeygymnasium tillsammans med Sven Eriksonsgymnasiet och Almåsgymnasiet. Denna information rör främst Borås Hockeys del av verksamheten.

Elithockey och gymnasiestudier
Hockeygymnasiet i Borås vänder sig till dig som brinner för din idrott, som för din ålder tillhör de bästa i din region och som har elitambitioner. Du ska ha en stark vilja och en ambition att klara både gymnasiestudier och elitinriktad ishockey parallellt.
Vi vill genom vår satsning få fram blivande elitspelare och/eller ledare. Därför har Borås Hockey i samarbete med skolan ett upplägg där du ges de möjligheter och förutsättningar som krävs för att klara både skola och ishockey. Det är viktigt för oss att du efter gymnasieåren står väl förberedd inför framtiden, idrotts- såväl som utbildningsmässigt.

Målsättning
Hockeygymnasiet i Borås vill ge talangfulla spelare god handledning och bästa möjliga träningsförutsättningar för de ska kunna utvecklas till spelare/ledare på elitnivå. Dessa talanger ska även klara av studierna med goda resultat.
Vem kan söka till Hockeygymnasiet i Borås?

Vi vänder oss i första hand till spelare i Västra Götaland och nordvästra Småland men självklart är spelare från andra kommuner också välkomna att söka.

Elever i följande kommuner ingår i vårt samverkansområde: Bollebygd, Borås, Vårgårda, Tranemo, Mark, Svenljunga, Herrljunga och Ulricehamn (boende i andra kommuner får själva kontakta sin egen kommun för att fråga om så kallad skolpeng).
För att vara aktuell för antagning till Hockeygymnasiet i Borås ska du
¥ vara behörig för gymnasiestudier
¥ ligga på en hög nivå hockeymässigt när det gäller bland annat teknik, spelförståelse och mental styrka.
¥ kunna ta ett stort egenansvar för din utveckling, såväl inom hockey som skolan

En del elever kan behöva flytta hemifrån för att kunna gå på hockeygymnasiet. Att bo studera och träna hemifrån är ingen enkel kombination. Det innebär att dessa elever för första gången får klara sig själva. Detta kräver vilja, ambition och självdisciplin om du vill nå goda resultat inom skolan såväl som inom ishockeyn. Tiden vid gymnasiet är också utvecklande för dig som människa mentalt och socialt.

Gymnasieutbildningen
Utbildningen genomförs i samarbete med Sven Eriksonsgymnasiet och Almåsgymnasiet. Förutom hockeyträningen som leds av erfarna tränare från Borås Hockey erbjuds tre utbildningsprogram på Sven Eriksonsgymnasiet och sju utbildningsprogram på Almåsgymnasiet. I kombination med hockeygymnasiet kan du välja att gå följande program:

Sven Eriksonsgymnasiet:
-Fritid och Hälsa- (Barn och Fritid)
-Teknik
-Ekonomiprogrammet.

Almåsgymnasiet:
-Barn och fritidsprogrammet
-Försäljnings – och serviceprogrammet
-Hantverksprogrammet
-Lärling- kontakta programmets rektor för individuell bedömning
-Hotell- och turismprogrammet
-Restaurang- och livsmedelsprogrammet
-Vård- och omsorgsprogrammet

Läs mer om idrottsutbildningarna, på nedan knapp:

Ishockeyträningen
Den träning som bedrivs under hockeygymnasiet är baserad på individuell träning och utveckling. Träningen genomförs på förmiddagarna måndagar onsdagar och fredagar samt teori i skolan. I Borås Hockey bedrivs eftermiddags/kvällsträning cirka 4 gånger per vecka där både is- och fysträning utövas. Lägg därtill 1-2 matcher i veckan under tävlingssäsong. Eleven som går Hockeygymnasiet i Borås bör ha en stark drivkraft att klara av all den träning och de krav som ställs. Utöver träningen ska även skolan genomföras på ett positivt sätt vilket gör att eleven förväntas kunna planera och ha en mycket god struktur över sin vardag.

Borås Hockey garanterar inte hockeygymnasieelever matchtid i juniorlagen. Speltid är dock grundläggande för utveckling och vårt åtagande är därför att hitta alternativa spelplatser för den som saknar matchtid.

Träningsupplägg
Ishockeyutbildningen bedrivs på Borås ishalls rinkar vid Knalleland/Borås Arena i Borås (drygt 2 km från skolan). Träningsanläggningen innehåller gym, spinningsal, skottramp inomhus, ishall med två fullstora isytor och egna omklädningsrum för Borås Hockeys juniorlag. Träningen är individuellt upplagd. Du får träna spelet mot mål, närkampsteknik, skridskoteknik, passningar, skott, finter med mera. Fystester genomförs i augusti, mars och maj/juni. Även istester kan förekomma. Utvecklingssamtal genomförs två gånger per säsong.

Behandling av skador/rehab
Tyvärr uppstår skador emellanåt. När det händer har du möjlighet att få din skada bedömd av erfaren idrottsläkare och dessutom få hjälp med rehabträning av sjukgymnast. Kontakter med specialister finns även genom skolan.

Stöttning utanför idrotten
Att som 16-åring flytta hemifrån och sköta boende, skola och hockey kräver vilja och självdisciplin men är också utvecklande mentalt och socialt. Hockeygymnasiet i Borås har en ambition att stötta dig även i det som inte rör det rent idrottsliga, allt för att du och dina föräldrar ska känna trygghet i din elitsatsning. För att lyckas med detta åtar sig vår juniorlagledare ett stort ansvar socialt och har 24-timmarspolicy på telefonen både för spelare och föräldrar.

Boende
Bostad ordnas på egen hand. Hockeygymnasiet i Borås har dock som ambition att dels förmedla kontakter till hyresvärdar, dels via samarbetspartners medverka till förmedling av boende. En av anledningarna till att vi i första hand jobbar med spelare från Västra Götaland och nordvästra Småland är att vi ser en stor fördel i att kunna bo kvar hemma alternativt att inte behöva flytta så långt som 16-åring.

Kost
Frukost serveras i ishallen efter morgonträningar och lunch serveras i skolan. Vi genomför utbildning inom kost vid ett tillfälle under säsongen.

Ekonomi
Studiestöd utgår enligt samma regler som för andra elever. Din studievägledare/kommun kan ge dig mer information om exempelvis skolpeng och inackorderingstillägg. Ett krav för att kunna spela i Borås Hockey är att vara berättigad till alla bidrag. Borås Hockey tar ut en aktivitetsavgift för att spela i juniorlagen och samarbetar med Hockeystore och CCM vid inköp av utrustning.

Officiell ansökan och provspel för Hockeygymnasiet i Borås
Ansökan till hockeygymnasiet öppnar 1 september (dock senast 1/1). Svar på ansökan kan väntas senast i slutet av januari. Notera att en ansökan till Hockeygymnasiet i Borås inte påverkar de fyra NIU-valen som görs till Svenska ishockeyförbundet utan de båda ansökningarna kan göras parallellt vilket gör att du i praktiken kan ha fem val om du väljer att ansöka till Hockeygymnasiet i Borås.

Ansökan till gymnasieprogrammen ska göras senast 1 februari (preliminär svar i april och definitivt svar vid midsommar ungefär). Viktigt att välja Sven Eriksonsgymnasiet eller Almåsgymnasiet som ett alternativ minst, då finns man med i systemet även om man skulle ha ett annat förstaval.

För information om Hockeygymnasiet i Borås på Sven Eriksonsgymnasiet eller Almåsgymnasiet, utbildningarnas innehåll och kursplaner hänvisas till idrottskoordinator Magnus Hellman Driessen på magnus.hellman.driessen@edu.boras.se

Ansökan 
Ansökan sker via ett formulär, via knappen nedan:

Antagningsprocess:

September
1/9 Ansökningen till hockeygymnasiet i Borås öppnar

Oktober/november/december/januari
Spelare som är intressanta för intag till vårt hockeygymnasium kommer bjudas in till träning med vårt juniorlag.

Januari
1 januari – Sista ansökningsdagen till hockeygymnasiet i Borås.
Spelare som blivit antagna till hockeygymnasiet meddelas per mail.

2024/2025

Vid frågor kontakta:
Mail: hockeygymnasiet@borashockey.se
Sociala Medier: Hockeygym_Borashockey

Vi ser fram emot din ansökan!