Klubbnyheter

Intervju med Christer Nylund- Borås nya Head Coach

Hemsidan fick tag på Christer när han befann sig i hemma i Jakobstad på den finska västkusten.

På lördag går resan mot Sverige där han ska coacha Norges JVM lag och som uppladdning kommer Norge vara på träningsläger i Ulricehamn. Men vart började Christers hockeyresa?

Jag spelade själv i Jakobstad hela min uppväxt och vad blir det, finsk andra division? Sen blev jag tidigt far, barnen är vuxna idag, och velade fram och tillbaka om jag skulle lägga skridskorna på hyllan och gå över på tränarjobbet. Sen dök det upp en möjlighet att jobba heltid med hockey i Norge och sen dess har det bara rullat på. 

Det blev toalt 12 säsonger i Norge, avslutade förra säsongen med att ha hand om Stavanger Oilers J-20 och norska u-18 landslaget. Vi blev norska mästare med Stavangers J-20 och hängde kvar i A-gruppen med landslaget, det var första gången som norska U-18 landslaget klarade att spela sig kvar där, vi slog Tyskland i avgörande match.

Vad har du för koll på Borås? 

Jag har ganska dålig koll, jag har börjat titta på matcherna. Jag har sett senaste matchen mot Kristianstad i efterhand (förlust 4-1) och har lite koll på hur det ser ut och vilka saker som går att göra annorlunda och ta tag i.

Har du koll på några spelare i Borås? 

Nico Joki är Jakobstads född och honom har jag sett i hallen här sedan han var liten. Han skickade ett meddelande och välkomnade mig till klubben, det var trevligt. Annars är det förstås Barulin som är ett känt hockeynamn men resten av spelarna är jag inte bekant med. 

När du kommer in här, 6:e januari, vad börjar du med på träningarna? 

Jag tycker på något sätt att försvarspel är grunden till att man ska gå långt. Sen tycker jag efter att ha sett matcher i efterhand att det finns mer att gå på i spelet med puck också. Jag tycker man fraktar pucken lite för länge och det ser inte riktigt ut som man har självförtroendet heller. Där tycker jag det finns saker att ändra. Sen rent generellt i försvarsspelet så tycker jag vi ska möta motståndarna lite högre upp i banan, det ser lite passivt ut och vi har givit bort egen blålinje lite för enkelt. Där finns att fila på. 

Sen har jag sett väldigt lite än så länge och nu ligger fokus på JVM men det blir till att kolla på boxplay och powerplay för att se vad vi kan göra bättre där. Det finns potential, om man lyckas få ut det så kan det bli riktigt bra. 

Hur ser du på flytten till Borås och framtiden?

Jag kommer ha hand om A-laget, såklart, och även hockeygymnasiet. Vi har skrivit kontrakt säsongen ut och sen får vi se, tycker båda sidor det funkar bra så är jag öppen för att stanna längre. Målet med året blir att säkra kontraktet men vi vill såklart blicka uppåt och vara med och slåss om topp 3 platserna. Det är kul med viktiga matcher och att få komma topp 3 och fortsätta spela playoff hade varit kul men vi tar ett steg i taget nu. 

Vi tackar Christer och välkomnar honom till Borås och Borås Hockey.