BORÅS HC J18

Presentation av huvudtränare – säsong 2021/2022 J18 Regional Syd

Juniorverksamheten är igång, säsong 2021/2022 är nu månaden gammal då killarna i J18 och J20 drog igång barmarksäsongen tidigare under april. I veckan har det varit mycket aktivitet i och omkring Borås Ishall, juniorverksamheten har bland annat haft materialutprovning, jobbet med ny is i A-hallen är i gång och vi har fått hantera översvämning i våra utrymmen…

När vi är tillbaka på is igen kommer vi ha is av högsta kvalité för hockeymatcher på SHL nivå, helt nya och moderna utrymmen kring isen så som nya spelarutrymmen och ett helt nytt Sekretariat för föräldrarna att lära sig!

Säsongen 2021/2022 är den 13:nde raka säsongen våra killar i J18 spelar i den högsta juniorserien, med möjlighet att ta sig till J18 Allsvenskan efter höst-serien. Säsong 2008/2009 tog killarna födda 1992 i BHC J18 upp laget i elit. Vi hittar i dag två kända ledarnamn i juniorverksamheten, Mattias och Johannes, två spelare från den tiden och i dag två ledare som själva vet vad som krävs!

Juniorverksamheten i Borås är väldigt glada att ha förmånen fortfarande få ha dessa människor och ledare i verksamheten. Mycket kunskap i en helt unik miljö i Borås! Säsong 2021/2022 har vi många fina ledare som anslutit sig till juniorverksamheten. Ledare som varje dag, 7 dagar i veckan, planerar för och bedriver utveckling våra spelare!

Säsongen 2021/2022 för J18 och tränare, vem är då Johannes? I torsdags var det materialdag och träning, och ett fint väder ute! När torsdagens aktiviter började gå mot sitt slut passar vi på att fånga J18 huvudtränare utanför huvudingågen till Borås ishall – passande nog iklädd en av våra nya juniortröjor.

Johannes Hjelm ger oss möjlighet att lära känna tränaren bättre – vi får en återblick och inblick i säsongen framåt.

1. Du har förlängt med ett nytt år, hur känns det?
Det känns roligt såklart. Det har blivit några år i juniorerna nu och det är kul att se hur verksamheten har utvecklats under åren som varit. Att få en chans att vara med och utveckla verksamheten och spelarna är något som är väldigt inspirerande och utvecklande

2. Berätta lite om dig själv?
Jag fyller 29 år om några veckor. Född och uppvuxen i Borås och varit aktiv i föreningen sedan barnsben. Gick hockeygymnasiet i Borås innan jag var iväg tre säsonger och spelade hockey som senior. Efter det valde jag att lägga skridskorna på hyllan och sadla om till tränare. En anledning till det var att jag höll på att utbilda mig till grundskollärare. Idag arbetar jag som förstelärare på en skola i Borås och har i år undervisat i årskurs 6. Förutom att jag varit spelare och idag är tränare så har jag även suttit i föreningens styrelse och haft olika roller på administrativa poster i föreningen.

3. Vad är det som driver dig till att vara tränare?
Det som driver mig att vara ledare (tänker även på mitt civila yrke) är att se människor växa både kunskapsmässigt, men även som personer. Att vara tränare ger mig möjligheten att kombinera det intresset med världens bästa sport – Ishockey! Det som är roligt och intressant i just ishockey som en lagidrott är att få både individer och grupper att växa och att växa tillsammans utan att någon part blir lidande. Att utifrån min bakgrund och mina tankar och idéer få påverka ungdomarna på deras hockeyresa. Att arbeta med ungdomar i åldern som J18 spelarna är i, är väldigt intressant då det händer mycket i spelarnas utveckling inom sporten, men också privat. Spelarna börjar en ny fas i sin hockeyutbildning, börjar en ny fas i sin skolutbildning och ska samtidigt balansera det med alla krav som en mer vuxen individ ställs inför. Samtidigt behöver man ha i beaktning att spelarna fortfarande är ”barn” på samma gång. Att få vara med på den resan tillsammans med spelaren individuellt och sedan försöka få ihop det med 25 spelare till som gör samma resa är utvecklande och utmanande, och roligt!

Att utveckla föreningen är en annan sak som jag brinner mycket för och jag har haft olika roller i det genom åren också. Vi som förening börjar nå gränsen till vad vi kan göra med hårda värden som träningsutrustning, videosystem, omklädningsrum och gym m.m. Nu handlar det om att fortsätta utveckla och bygga ut de mjuka värdena. Det innebär verksamhetens kultur och klimat, kravställningar, ledarnas ledarskap och vår spelidé. Under pandemiåret har vi fortsatt att arbeta med detta. Det har vi gjort genom att bland annat arbeta, fundera och revidera våra utbildningsplaner och styrdokument och det ska bli spännande att se hur vi kan applicera tankarna och idéerna i verksamheten. Vår tanke och målsättning är att vi ska ha en utbildning som har en progression från år 1 till och med år 4 och att vi ska förbereda spelarna för att ta nästa steg, om det är till vårt j20, J20 nationell, vårt a-lag eller någon annan seniorverksamhet på hög nivå.

4. Vad tycker du om säsongen som var?
Ja, vad ska man säga egentligen. Resultatmässigt kan man inte vara nöjd överhuvudtaget. Vissa delar av spelet var seg-startade och det visa sig i resultatet. Det finns prestationsmässigt en massa positiva saker att plocka ut. Vi gjorde om lite i spelidén och spelarna anamma det väldigt bra och vi gjorde många bra prestationer i matcherna. Ser vi till covid-19 situationen så lider jag framförallt med spelarna. Junioråren är bland de roligaste en hockeyspelare är med om och att missa så mycket idrottsmässigt är tufft att se. Året som varit har varit en riktig utmaning för många. Dock vill jag verkligen lyfta att jag är imponerad över hur spelarna har tacklat året som varit, hur de tränat på och utvecklats utifrån situationen. Nu är spelarna riktigt laddade inför en säsong som förhoppningsvis kan bli så normal som möjligt.

5. Vad tror du om kommande säsong? Vad är målsättningen?
En grundläggande målsättning för hela verksamheten är ju såklart att fortsätta utveckla verksamheten för att erbjuda spelarna en så bra utbildning och stimulerande hockeyresa som möjligt. Utifrån det så tror jag att vi har en säsong framför oss där vi tar ytterligare kliv verksamhetsmässigt och även lagmässigt för J18. Ser vi till gruppen har vi en grupp med spelare födda 2004 och 2005 som fortsätter att bygga vidare på det som tidigare årgångar har påbörjat när det kommer till tävling- och utvecklingsfokus. Självklart vill vi se ett bättre resultat sportsligt i serien också och det är något som vi alla är klart bestämda på att vi ska jobba dag in och dag ut tillsammans för att nå.

6. Något övrigt att tillägga?
Inget mer än att vi alla är laddade för en ny säsong. Glöden, glädjen och ambitionen hos spelarna i juniorerna är hög. Det är mycket hårt och jobbigt arbete som ligger framför oss, något vi kommer göra alla tillsammans. Jag hoppas vi får se många ansikten i ishallen under vintern och att ni får en chans att följa oss juniorer i matcher live till vintern!